Ptaki

ptaki

ŻYWIENIE PTAKÓW

Ziarna skiełkowane


Nasze ptaki na wolności, gdy doskwiera im upał, i jest bardzo ciepło w letni majowy dzień, zazwyczaj w poszukiwaniu pożywienia natrafiają najczęściej na pokarm zielony, świeży, czy to jest przypadek ? nie, to nie przypadek, one po prostu szukają skiełkowanego ziarna. Takie przypadki nie są całkiem przypadkowe, a więc większość ptaków szuka pokarmu świeżego, podobnie jak inne zwierzęta, i podobnie jak ludzie. Świeży zielony pokarm, ma również inne zalety poza jej świeżością, zapachem i smakiem. Taką zaletą jest bogactwo witamin, związków mineralnych i białka pochodzenia roślinnego. Przy większej uwadze i obserwacji, zauważyć można, że ptaki na wolności nie spożywają dobrze już rozkwitniętej rośliny, ale zazwyczaj fruwając szukają nasion, tyle co ożywających, lub ziaren które dopiero pękają i mają w sobie te najcenniejsze zawartości pokarmowe. W niewoli dla ptaków, sprawa się nieco komplikuje, ale uważam że nie na tyle, abyśmy my ludzie, nie mogli sobie z tym, w jakiś prosty dla nas sposób poradzić. Osobiście podaję kiełki wiosną, latem, jesieniom i zimą, po-prostu daję ptakom to co najlepsze przez cały rok. Chociaż większość osób jest bardzo tym zdziwiona, kiedy odwiedzając mnie pytają, dlaczego nie podaje tej zieleniny która rośnie u mnie w ogródku, w ogrodzie i w pobliżu ? odpowiadam wtedy, że kiełki są bardziej bezpieczne, poręczniejsze i mają o wiele więcej witamin niż te, które często już zrywamy jako rozkwitnięta roślinkę ( podaję latem zielonki, ale sporadycznie i nie częściej niż raz w tygodniu ). Gdy ziarno jest namoczone wodą, zaczyny budzić się ze swojego snu, gdy pęknie i wychodzi z łupiny, wtedy zaczyna żyć,i od tego momentu życia, chcę się piąć coraz wyżej i wyżej, zaczyna rosnąć. Cokolwiek zaczyna rosnąć, potrzebuje wielkich ilości witamin, w chwili gdy ziarenko puści trzy, lub cztero milimetrowy kiełek, wtedy to właśnie powinno się podawać taki pokarm ptakom. Kiełki są spożywane przez większość zwierzęta, i oczywiście ludzie używają ich do różnego rodzaju przekąsek, kanapek, twarogów, sałatek, potraw mięsnych i przy dietach. Podawanie skiełkowanego ziarna zamiast suchego, to najczęstsze powodzenia przy lęgach, obfite efekty podczas pierzenia, i w całym życiu naszych ptaków. Pamiętajcie o tym zawsze ! Skiełkowane już ziarno, zawiera w sobie białko, witaminy i mikroelementów ( cynk, żelazo, jod, mangan, lit, selen i inne ) Regularne spożywanie kiełków przeciwdziała wielu poważnym schorzeniom u ludzi, uruchamia system odpornościowy, uzupełnia niedobory witamin i składników mineralnych, a przede wszystkim działa anty-stresowi i antynowotworowi.przejdz do kiełków Kiełki rozwijają się najlepiej w temperaturze 20 - 22 stopnie, niższa temperatura hamuje ich wzrost, natomiast za wysoka temperatura w pierwszym dniu po namoczeniu i odstawieniu ziarna, daje ryzyko powstania pleśni i grzyba. Najistotniejszą sprawą jest dobrać odpowiednie ziarno, które się nadaje zarówno do skiełkowania, jak i do dłuższego przetrzymywania w niższych temperaturach latem. Dobrać odpowiednio ziarna, to sprawa niesłychanie ważna i istotna dla każdego, kto zaczyna dopiero swoją przygodę z kiełkami. Pamiętajcie, ze jeśli źle dobierzecie ziarna do kiełkowania, nie będzie dobrego efektu końcowego i wszystko spełznie na niczym, trzeba będzie zaczynać wszystko od początku. Każde ziarno można zasiać na polu i każde z nich zakiełkuje i wyrośnie z niego roślina, tak samo każde ziarno można skiełkować u nas w domu, ale są nasiona, których nie powinno się kiełkować, z przyczyn powstawania szkodliwych związków, i o tym należy również pamiętać. Aby prawidłowo zakiełkować ziarno, potrzebna nam tylko wiedza, świeże ziarno, naczynie i woda. Powodzenia.


Całość objęta prawami autora. Bez uprzedniej zgody autora kopiowanie jest zabronione. W razie potrzeby skorzystania z materiałów znajdujących się na stronie, skontaktuj się ze mną telefonicznie lub droga mailową. Pozdrawiam Serdecznie Wardenga Jacek